Het Safeonweb-team bij Smals. Van links naar rechts en van boven naar beneden: David Janssens, Pierre Copois, Salvatore Rinninella, Merijn De Mil, Grégory Schot, Maxime Van Herzeele.

Als je Safeonweb nog niet op je smartphone hebt geïnstalleerd, wacht dan niet langer. Deze gratis app, aangeboden door het Centrum voor Cyberveiligheid België (CCB), waarschuwt je voor online bedreigingen en oplichting. Toen hij in november 2021 werd gelanceerd, werden in slechts één week 100.000 downloads geregistreerd. Samen met het CCB is Smals een van de makers van dit succes. David Janssens, projectleider, vertelt ons er meer over.

De context

Sinds enkele jaren heeft de informatieve website Safeonweb.be tot doel de Belgische burger snel en efficiënt te informeren en te adviseren over:

  • informaticaveiligheid
  • de meest recente en belangrijke digitale bedreigingen
  • de veiligheid op het Internet

Safeonweb beschikt voortaan over een mobiele app die je op een snelle en eenvoudige manier informatie doorstuurt via je smartphone. Zoals je in de schermafbeelding kunt zien, verstuurt de Safeonweb-app twee soorten waarschuwingen: bedreigingen en nieuws.

  • Een specifieke waarschuwing “bedreiging” waarschuwt je als er een infectie is gemeld bij Safeonweb op het netwerk dat je in de app hebt geregistreerd.
  • Het “nieuws” waarschuwt je voor online bedreigingen en oplichting die in ons land de ronde doen.

(bron: https://safeonweb.be/nl/safeonweb-app)

De uitdaging

Het Centrum voor Cybersecurity België beschikt over informatiebronnen, zoals de databank ArctibHub, die IP-adressen* aangeven die geïnfecteerd zijn door een botnet*, malware* of virus.

Om de cyberveiligheid in ons land te verhogen, wil het CCB deze informatie beschikbaar stellen aan een breed publiek. Daarom gaf het Smals de opdracht een mobiele applicatie te ontwikkelen om een gebruiker te waarschuwen wanneer zijn netwerk tekenen van kwetsbaarheid vertoont. Het gaat om het luik betreffende de bedreigingen.

In een tweede fase heeft het CCB de scope van de app uitgebreid met het luik “nieuws”. Het Centrum vroeg Smals een extra functie te ontwikkelen die een real-time communicatiekanaal met gebruikers zou bieden. Wanneer het om cyberbeveiliging gaat, is een snelle reactie immers van essentieel belang.

* Het IP-adres (Internet Protocol) is een uniek nummer dat tijdelijk of permanent wordt toegewezen aan een computer die is aangesloten op een computernetwerk dat gebruik maakt van het Internet Protocol.

* Een botnet (samentrekking van het Engelse woord “robot network”) is een netwerk van computerbots. Het is een reeks met het Internet verbonden programma’s die communiceren met andere soortgelijke programma’s om bepaalde, meestal kwaadaardige, taken uit te voeren.

* Malware is kwaadaardige software.

De oplossing: een interactieve toepassing met een meldingssysteem

Om niet te veel batterijvermogen te verbruiken, moest worden vermeden dat er op de smartphone permanent processen op de achtergrond zouden draaien“, legt David Janssens uit. “Dus verplaatsten we deze processen van de smartphone naar de server, die geen batterijproblemen heeft en over een grote verwerkingscapaciteit beschikt.

De Safeonweb-app registreert het IP-adres van jouw vaste internetverbinding. De server controleert voortdurend de geregistreerde IP-adressen op aanvallen of besmetting. Via de applicatie abonneert de gebruiker zich op de server. In geval van een bedreiging of besmetting van zijn internetverbinding ontvangt hij een melding.

Technische verduidelijkingen

Voor het notificatiesysteem kozen we Firebase. Dat is hetzelfde systeem dat door Facebook wordt gebruikt. De applicatie is ontwikkeld met het Angular framework. Vervolgens hebben we het geïntegreerd in het Ionic-framework, dat een interface biedt met het besturingssysteem van de smartphone, of dat nu Android of IOS (Apple) is. Het grote voordeel van deze constructie is dat we maar één ontwikkeling hoefden te doen (in Angular) voor beide omgevingen (Android en IOS),” zegt David.

De voordelen

De voordelen liggen voor de hand in termen van veiligheid, informatie en snelheid. De Safeonweb-app is effectief en wordt goed gebruikt op een kleine markt als die van België.

De app behaalt een tevredenheidsscore van 3,7/5. Op 22 maart 2022 was er een totaal van 197.923 downloads.

Het CCB heeft nu een rechtstreeks communicatiekanaal met meer dan 150.000 actieve gebruikers. Dat helpt het om alle aspecten van cyberveiligheid onder de aandacht van een breder publiek te brengen.

Een collectief succes

Vele Smals-teams hebben bijgedragen tot het succes van dit project. Ook het CCB zelf speelde een sleutelrol met een sterke investering in het project en een uitgebreide informatiecampagne: persconferentie, posters, videoclips en actieve promotie op sociale netwerken.

De toekomst

De Safeonweb-app richt zich voornamelijk op particuliere gebruikers. Het is een eerste stap in de opbouw van een heel ecosysteem. Het CCB wil zich nu ook tot een professioneel publiek richten. Het wil de cyberbeveiliging ondersteunen van alle bedrijven die gebruik maken van het Internet, en in het bijzonder die van de KMO’s. KMO-managers hebben immers niet altijd de computerkennis en de tijd om zich adequaat te beschermen.

Op verzoek van het CCB ontwikkelt Smals een webportaal dat verschillende diensten met toegevoegde waarde zal aanbieden: persoonlijk dossier, veiligheidsscan voor domeinnamen, enz. Deze tools zullen zowel voor particulieren als voor professionals beschikbaar zijn.

Uiteindelijk zullen de app en het portaal worden geïntegreerd. Gebruikers zullen hun mobiele app aan het portaal kunnen koppelen en daar hun informatie beheren.


Comments are closed.