Nadine Capelle is al meer dan 32 jaar functioneel analist bij Smals. Zij gaat op 1 november 2022 met pensioen. Ze omschrijft zichzelf als “rond van buiten en vierkant van binnen”. Laten we het interview van deze collega ontdekken… in tekst of podcast.

of lees het artikel hieronder

Ben je blij dat je met pensioen gaat?

Ja, natuurlijk ben ik blij met mijn pensioen omdat ik meer tijd wil doorbrengen met mijn partner die al 13 jaar gepensioneerd is. En ik besef ook, naarmate de tijd verstrijkt, dat we niet zo efficiënt zijn of zo kort op de bal kunnen spelen en dat alles steeds sneller verandert. Ik maak dus graag plaats voor de jongere generatie en de minder jongeren, maar nog altijd jonger dan ik! En door het feit dat ik met pensioen ga, bedenk ik dat ik dan op mijn eigen tempo kan leven, de kans krijg om sommige hobby’s verder uit te oefenen, nieuwe activiteiten uit te proberen die ik nog niet heb kunnen doen door tijdsgebrek.

Wat is je opleiding? En welke professionele weg heb je afgelegd?

Eigenlijk heb ik een licentie in chemische wetenschappen.Dat is nu een masterdiploma. Ik werkte een tijdje als onderzoeker aan de ULB. Daarna deed ik wat interimwerk in het onderwijs en in de industrie, maar ik kon niet direct een stabiele baan vinden in mijn vakgebied. Toen ik op sollicitatiegesprek ging, kreeg ik te horen dat ik ofwel te gekwalificeerd ofwel te weinig gekwalificeerd was voor het profiel dat ze zochten. Dus begon ik een graduaat in computerwetenschappen op de avondschool. Tijdens die lessen gaf een directeur van Smals een Cobol-cursus. Aan het einde van de cursus vroeg hij me of ik interesse had om bij Smals te werken. Ik zei tegen mezelf: “Tuurlijk, waarom niet?”. Eerst dacht ik dat het gewoon een kans was om een eerste ervaring in de IT op te doen. En uiteindelijk ben ik iets meer dan 32 jaar bij Smals gebleven, altijd als functioneel analist. Ik vind wel dat deze functie zeer gevarieerd is. En ik heb me nooit verveeld.

Wat heeft je plezier gedaan tijdens je carrière? Kan je ons wat anekdotes vertellen?

Wat ik erg leuk vond aan werken bij Smals was dat ik mijn werk altijd kon doen zoals ik dat wilde. En dat is belangrijk voor mij omdat ik nogal onafhankelijk ben. Natuurlijk, 32 jaar is een lange tijd en ik heb goede en minder goede herinneringen. Maar dat is heel persoonlijk, denk ik. Smals zal natuurlijk altijd wel de plek blijven waar ik mijn partner heb ontmoet.

En dan zijn er nog de anekdotes. Een bepaalde anekdote die me te binnen schoot was dat ik een weddenschap had afgesloten met een van mijn collega’s. En de inzet was dat hij naar Smals zou komen in een kilt. Hij verloor de weddenschap en kwam in een kilt! Toen was het nog niet in de mode. Nu zie je soms mensen in kilts rondlopen in Smals. Maar ik moet zeggen dat hij voor heel wat commotie zorgde!

En dan iets anders onlangs dat me plezier deed. Ik moest naar een collega van een andere dienst om wijzigingen aan te brengen voor al die last-minute aanvragen, en ik bedankte hem daarvoor, want hij speelde altijd kort op de bal en reageerde altijd positief op mijn vragen. En hij zei tegen mij: “Dit doe ik niet voor iedereen”. Dat heeft me echt plezier gedaan.

Wat zijn je plannen voor de toekomst? 

Ik zou graag meer tijd besteden aan enkele hobby’s om mezelf te verbeteren. Ik heb veel projecten. Nu moeten we zien of de tijd het toelaat, omdat ik altijd te horen krijg dat je als gepensioneerde geen tijd hebt. En als ik mijn man zie, denk ik soms “ja, inderdaad!”. Ik moet bijna een afspraak met hem maken.

Ik zou graag Spaans leren en nordic walking of aquagym doen. En dan zou ik ook wat vrijwilligerswerk willen doen. Maar goed, ik moet een vrijwilligersactiviteit vinden die bij me past. En vooral de tijd nemen om aan mijn eigen tempo te leven.

Wat zijn je hobby’s en je passies?  

Eigenlijk doe ik veel dingen. Ik lees veel, ik ben heel eclectisch in mijn lezen en ik ben geabonneerd op een uitleenplatform voor e-books, zodat ik van alles wat kan lenen.

Ik golf ook. Ik heb een handicap van 28 (voor niet-kenners: je begint met een handicap van 54 en hoe beter je wordt, hoe lager je handicap).

Het interessante is dat het een sport is die je op elke leeftijd en met elke partner kunt beoefenen, ongeacht je handicap.

En dan kan je met golf in weer en wind naar buiten gaan en van de natuur genieten, zoals de foto’s hieronder laten zien…

[ngg src=”galleries” ids=”17″ display=”basic_slideshow”]

Ik volg ook kooklessen. En ik heb een elektrische fiets gekocht omdat ik graag wil wandelen in het Pajottenland, dat vlak naast mijn huis ligt. En ik speel sinds kort bridge, een nogal intellectuele sport.

Hoe beschrijf je jezelf?

Ik heb veel nagedacht over deze vraag. En ik zou zeggen dat ik rond ben van buiten en vierkant van binnen. Ik hou van precisie. Een baas zei ooit dat ik de kwaliteiten van mijn gebreken heb. Dus misschien ben ik soms te precies, “een pietje precies” zoals mijn man zegt. En dan zou ik zeggen dat je me moet leren kennen om me te waarderen, want ik geef toe, ik lijk een moeilijke op het eerste gezicht. En toen maakte een andere baas een opmerking dat ik mensen bang maakte. En dat verraste me. Maar ik denk dat het te maken heeft met mijn persoonlijkheid, de manier waarop ik ben met mensen die ik niet ken.

Hou je van reizen? Zo ja, waar?

Ja, ik reis heel graag. Mijn man en ik hebben al lange en mooie reizen mogen maken. En ook citytrips. De eerste reis die we samen maakten was naar Turkije. En toen gingen we verder naar China, Mexico, Thailand, Cambodja, India, Nepal, Syrië, Jordanië, de kastelen van de Loire, Bretagne, de Dordogne, enz. enz. Ik kan geen volledige lijst geven.

[ngg src=”galleries” ids=”18″ display=”basic_slideshow”]

Maar ik moet zeggen dat ik sinds Covid bang ben voor lange vliegreizen. De laatste tijd maken we meer uitstapjes dicht bij huis, zoals de Elzas, Normandië…

En dan, tja, soms is het fijn om thuis te zijn… in Dilbeek bij het Pajottenland, om ook lekker te wandelen.

Heb je een droom?

Het zijn eerder bestemmingen die me doen dromen, zoals Peru en Machu Picchu die bovenaan de lijst staan. Maar ook de Grand Canyon in Colorado, de grote Amerikaanse parken, en Australië en Nieuw-Zeeland.

Nadine droomt ervan Machu Picchu te ontdekken

Wat wil je nog zeggen tegen je collega’s?

Ten eerste: wees nieuwsgierig. Omdat nieuwsgierigheid niet slecht is. Je moet kritisch zijn, maar ook constructief. Je moet weten hoe je nee moet zeggen, maar zeg altijd waarom. En je moet altijd je doel voor ogen houden. En hier heb ik het niet over evaluaties. Ik heb het echt over doelstellingen, in je werk of in je persoonlijke leven. En ik zou vooral zeggen: amuseer je in je werk.

Dank je om dit interview te willen doen, Nadine. Wij wensen je partner en jou veel geluk!


Comments are closed.