In 2017 startte de RSZ samen met Smals het programma ‘Werkprocessen RSZ’ op.

Zoals beschreven in de bestuursovereenkomst wou de RSZ evolueren naar een end-to-end georiënteerd werken (klantgericht) met de nadruk op de traceerbaarheid, opvolging en sturing van processen. Via het proceswerken streefde de RSZ ernaar bruggen te bouwen tussen de afzonderlijke diensten en zo de interne RSZ-processen nog beter op elkaar af te stemmen en te optimaliseren.

In die gedachtegang ontwikkelde Smals “de Werkomgeving”, een uniforme toepassing die bestaande toepassingen bundelt en de administratieve taken integreert en automatiseert. Zo heeft iedere medewerker eenzelfde zicht op het dossier en kunnen taken eenvoudig toegewezen worden aan collega’s om zo, samen, dit dossier af te handelen.

Foto: fauxels – Pexels

De “Werkomgeving” (of WO) is een naam die binnen de RSZ vrij snel ingeburgerd raakte. Maar de naam “Werkomgeving” is, zeker in tijden van telewerk, een zeer algemene en soms verwarrende naam of term. Alles is namelijk je werkomgeving; je bureau, je computer, je living en… de toepassing “Werkomgeving”.

Bovendien is een beschrijvende naam, die ook nog eens vertaald wordt als “Environnement de Travail”, niet makkelijk om naar iedereen te communiceren. WO wordt nu aangeboden aan andere instellingen en de RVA maakt er ondertussen zelfs al actief gebruik van. Maar elke keer trad dezelfde verwarring op rond de naam.

In deze nieuwe context was een nieuwe productnaam dus aan de orde.

Na enkele brainstorms werd er gekozen voor “Wave”. Een Engelstalige korte naam, die vertaald kan worden als “golf”.

Wanneer er binnen de kunst, literatuur of zelfs politiek een nieuwe beweging, trend of mode plaatsvindt die breekt met traditionele concepten, waarden en technieken, spreekt men ook van een “golf”.

En dat is net één van de belangrijkste kenmerken van Wave; de toepassing zorgt voor verandering (en dus beweging) binnen een instelling. Een nieuwe manier van samenwerken, over de diensten heen. Bovendien is Wave ook een acroniem voor Working in A Virtual Environment.

Naast een nieuwe naam, kreeg de toepassing ook een nieuw logo, een eigen huisstijl en een website. Je vindt er algemene informatie over de toepassing maar ook de laatste release notes en een handleiding. Bij elke release worden de release notes op de website gepubliceerd. De nieuwigheden uit de vorige release notes worden dan geïntegreerd in de handleiding. Zo heb je als gebruiker steeds een up-to-date handleiding en een duidelijk zicht op de laatste nieuwigheden.

Ontdek de website zelf op https://wave.ict-reuse.be/.

Grégory Debecker, Product Owner project Wave bij RVA, Directie Interne Controle en Procesbeheer:

Wave garandeert de centralisatie van alle applicaties, waardoor een real-time overzicht van het werk mogelijk wordt. Het zal ook een grotere transparantie mogelijk maken voor alle diensten en processen die er gebruik van maken. Dit zal leiden tot efficiënter en sneller werken.

Ik ben ervan overtuigd dat Wave het werk van onze agenten zal vergemakkelijken door de procedures zoveel mogelijk te vereenvoudigen, zowel op management- als op operationeel niveau. Komende vanuit de business van de RVA zie ik alle mogelijkheden van deze nieuwe werkomgeving en de kansen die deze kan bieden aan onze gebruikers.

Comments are closed.