Voor haar datacenter in Anderlecht koos Smals ervoor om te investeren in een nieuwe luchtkoeler met meer energie-efficiëntie. Hij zal twee keer minder elektriciteit verbruiken dan zijn voorganger.

In de datacentra van Smals zijn honderden computersystemen ondergebracht die dag en nacht operationeel zijn. Redundante koelsystemen zorgen voor een ideale omgevingstemperatuur.

Smals maakt in haar datacenters gebruik van een uniek koelsysteem op basis van buitenlucht (free cooling) en water (free chilling). Dit systeem vermindert de ecologische voetafdruk en het stroomverbruik.

Om de continuïteit van ons datacenter in Anderlecht te verzekeren, werd een luchtkoeler vervangen. De luchtkoeler is het apparaat waarmee de warmte die door de koelmachine in het datacentrum wordt geabsorbeerd, naar buiten kan worden afgevoerd. Smals verving een droge luchtkoeler door een adiabatische luchtkoeler.

Wat is een droge luchtkoeler?

Denk aan je koelkast. Aan de achterkant heeft die een netwerk van buizen waardoor een vloeistof (gewoonlijk Freon) circuleert. Deze vloeistof is warm en moet worden gekoeld. In het geval van uw koelkast wordt de vloeistof gekoeld door de omgevingslucht die op natuurlijke wijze van onder naar boven, rond de leidingen, circuleert.

Een luchtkoeler werkt op dezelfde manier, behalve dat de luchtverplaatsing wordt versneld door middel van ventilatoren.

Dit principe verhoogt het koelrendement van het water (geen freon zoals in een koelkast) dat zich in het buizennetwerk bevindt.

Foto: Verwijdering van de oude luchtkoeler

En een adiabatische luchtkoeler?

De adiabatische luchtkoeler maakt gebruik van een aanvullend principe. De lucht, versneld door de ventilatoren, passeert een vochtige muur vooraleer in contact te komen met het buizennetwerk.

Dit verlaagt de temperatuur van de lucht voordat deze in contact komt met het buizennetwerk en verhoogt zo het koelrendement.

Het elektrisch vermogen van de adiabatische luchtkoeler wordt met 50% verminderd in vergelijking met de droge luchtkoeler. Dit betekent een aanzienlijke vermindering van het stroomverbruik.

De nieuwe luchtkoeler werd op 7 oktober 2021 in gebruik genomen.

Foto: Aankomst van de nieuwe luchtkoeler

Meer informatie over de datacenters van Smals

Dank aan Brieux Delcambre en aan Marc Fannes voor hun uitleg 😃


Comments are closed.