Sinds eind maart 2021 werkt Myriam Hemmeryckx als vrijwilligster in een vaccinatiecentrum in Ninove. Ze biedt er administratieve ondersteuning.

Het geeft haar voldoening dat ze kan meehelpen aan de strijd tegen het coronavirus.

Symbiose ontmoette deze genereuze collega, die als gedetacheerde van Smals bij de RSZ werkt.

Wat motiveert je voor dit vrijwilligerswerk?

De stad Ninove was op zoek naar vrijwilligers om te helpen in het Covid-19-vaccinatiecentrum. Ze zochten verschillende profielen: mensen voor het onthaal, stewards, verpleegkundigen, enz. Ik wilde me nuttig maken en heb me kandidaat gesteld, samen met 600 anderen. Ik heb het geluk gehad dat ik geselecteerd ben. Ik ben blij dat ik de kans krijg om mijn steentje bij te dragen aan de strijd tegen dit virus.

Wat is je rol?

Meestalontvang ik de burgers die zich komen laten vaccineren. Ik controleer hun uitnodiging en registreer hen door hun identiteitskaart te scannen. Daarna zeg ik in welke rij ze kunnen plaatsnemen.

Het is best druk, we hebben nauwelijks tijd om een koffie te drinken! Maar ik ga altijd met een voldaan gevoel naar huis. 😃

Hoe lang ben je in het centrum?

Acht tot twaalf uur per week, in twee of drie shifts van telkens vier uur. Het hangt ervan af hoeveel mensen er nodig zijn en hoeveel vaccins er geleverd zijn. Alle vrijwilligers geven hun beschikbaarheden door en krijgen dan hun planning. Omdat ik voltijds bij de RSZ werk, ga ik ’s avonds van 17.30 tot 21.30 uur naar het vaccinatiecentrum, of op zaterdag van 8.30 tot 12.30 uur of van 13 tot 17 uur.

Wat heeft deze ervaring je al geleerd?

Het voelt goed om een actieve bijdrage te leveren, in plaats van de gezondheidscrisis passief te ondergaan. Je ontmoet ook veel mensen en het is fijn om die sociale contacten te hebben. Het is ook indrukwekkend om ‘van binnenuit’ te zien hoeveel werk er nodig is om zo’n centrum goed te laten draaien. Dat van Ninove is heel goed georganiseerd, ik hoor alleen maar positieve reacties. En ik stel vast dat de mensen heel blij zijn dat ze gevaccineerd worden, wat bemoedigend is voor het einde van de crisis. Ook al merken we elke dag dat sommige mensen niet komen opdagen.

Hoe reageren je familieleden?

Die vinden het een mooi initiatief. Mijn dochter Sarah (24) heeft zich ook opgegeven als vrijwilliger (foto hiernaast).

Zij is verpleegster en leidt toekomstige verpleegkundigen op.

Op woensdag en vrijdag is ze na de middag vrij, en dan gaat ze naar het centrum om vaccins toe te dienen.

Hoe lang werk je al bij Smals en in welke functie?

Ik ben in 1987 bij Smals begonnen als interne medewerkster. Dit jaar ben ik 34 jaar in dienst 😃. In 2003 ben ik als gedetacheerde bij de RSZ begonnen. Ik werk er als tweedelijnsexpert Gegevensstromen Werknemers binnen de algemene directie “Identificatie en controle van de aangiften”.


Comments are closed.