Nieuwsgierigheid is een mooie deugd

Hij was architect. Gaf tekenles aan blinden. En hij werkte in telecombedrijven voordat hij bij Smals terechtkwam… Daniel Gobin, DPO en informatieveiligheidsconsulent, is een ware duizendpoot. Alles interesseert hem, alles wekt zijn nieuwsgierigheid. Zijn pensioen? Dat is een nieuwe waaier aan mogelijkheden die voor hem ligt!

Ben je blij dat je met pensioen gaat?

Officieel ben ik met pensioen sinds 1 december 2020, maar ik blijf nog tot eind maart 2021 bij Smals aan de slag om de fakkel door te geven aan mijn opvolger. Mijn hele leven heb ik plezier gevonden in het opdoen van nieuwe ervaringen, het op gang brengen van een nieuwe dynamiek. Nu ik met pensioen ga, heb ik het gevoel dat er een hele waaier aan nieuwe mogelijkheden voor me open ligt. Ik kan dan volledig over mijn tijd beschikken, zonder al te grote beperkingen.

Wat waren de belangrijkste fasen in je loopbaan?

Mijn loopbaan omvat drie belangrijke perioden: zelfstandig architect, leerkracht in de overheidssector, en werknemer in de privésector. Na mijn opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten heb ik 10 jaar als architect gewerkt. Ik heb de bouw van huizen, villa’s, stallen, en zelfs een tempel voor een religieuze beweging ontworpen en begeleid. Die ervaring heeft me geleerd om alternatieven te zoeken, verschillende perspectieven te overwegen. Dat is later, op andere gebieden, goed van pas gekomen.

De weg van de architectuur was niet erg florerend in die tijd, dus volgde ik een opleiding in het volwassenenonderwijs om les te geven. In verschillende onderwijsinstellingen, onder provinciaal of gemeentelijk toezicht, gaf ik les in pedagogie aan toekomstige leraren, en bouwkunde aan toekomstige werfleiders. Mijn frappantste ervaring was tekenles geven aan blinden. Zo liet ik de leerlingen bijvoorbeeld op aluminiumfolie tekenen, zodat zij hun werk nadien met de vingers konden voelen.

Met die onderwijservaring op zak heb ik gesolliciteerd naar een baan in de privésector, bij Olivetti. Zo begon ik tekstverwerkingslessen te geven in Luxemburg. Ik trouwde en onze zoon werd geboren. Op maandagochtend vertrok ik en op vrijdagavond kwam ik weer naar huis. Ver van mijn familie duurden die weekavonden lang. En dus besloot ik om me bij te scholen op nieuwe gebieden. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld Unix (de voorloper van Linux), een onderwerp dat ik kort nadien ook zou gaan onderwijzen.

Na 9 jaar bij Olivetti nam ik een aantal banen aan in de telecomsector. Mijn activiteiten waren gericht op bedrijfsontwikkeling en presales. Bij Belgacom ontwikkelde ik samen met een collega bijvoorbeeld een systeem om online bestellingen op te nemen. Ons werk heeft geleid tot de eerste online bestelling in België van een ADSL-verbinding! Dat “proof of concept” werd vervolgens geïndustrialiseerd.

Ik bleef mezelf op eigen houtje bijscholen, hoofdzakelijk door te lezen, aangezien het internet nog in zijn kinderschoenen stond. Als zelfstandige in bijberoep ontwikkelde ik op die manier websites voor kleine ondernemingen. Gepassioneerd door elektronica en de opkomende informatica, installeerde ik thuis servers. Ik had een klein datacenter in mijn kelder! Dat is nuttig gebleken toen ik werd aangeworven bij Fortis Investment, waar ik verantwoordelijk was voor het datacenter. Nadien was ik actief bij een groot architectenbureau. Mijn opdracht bestond in het structureren van de IT. Toen brak de crisis van 2008 aan. Eén van de laatste drie nieuwkomers moest vertrekken. Ik ben toen vertrokken.

In mei 2009 ben ik bij Smals aan de slag gegaan als technisch projectleider. Daarna ben ik doorgegroeid naar de functie van Chain Project Leader en later naar die van assistent Chain Service Manager. Sinds februari 2016 ben ik informatieveiligheidsconsulent. Ik kreeg een tweede pet van Data Protection Officer (DPO) toegewezen toen in mei 2016 de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) werd aangenomen. Er waren voorbereidingen nodig om de verordening uiterlijk in mei 2018 in werking te laten treden.

Wat zijn jouw passies?

Ik hou van fotografie. Vóór de komst van de digitale fotografie drukte ik mijn foto’s in zwart-wit en in kleur af. Ik ben ontzettend geboeid door astronomie. In het verleden was ik een fervent radioamateur. Ik behaalde mijn licentie om als zodanig te worden erkend. Mijn verzameling QSL-kaarten bewaar ik zorgvuldig: de antwoordkaarten die radioamateurs per post uitwisselen om een radioverbinding te bevestigen.

QSL-kaart ter bevestiging van een radioverbinding van Daniel met Japan

Welke projecten heb je in het vooruitzicht?

Ik heb een activiteit nodig die structuur biedt. Dus ik vertrouw erop nog verschillende jaren aan de slag te kunnen blijven als informatieveiligheidsconsulent. Rond m’n 70ste ben ik van plan te stoppen. Ik ga een website ontwikkelen om mijn diensten voor korte opdrachten aan te bieden.

Verder wil ik graag reizen, zodra het weer kan, met mijn vrouw Anne. We zitten op dezelfde lijn. Zij is als lerares al 5 jaar met vervroegd pensioen en is sinds begin februari 2021 officieel met pensioen.

Ik heb een grote interesse in de microcontrollers die bij domotica worden gebruikt. In ons huis in Lillois heb ik een aantal systemen geïnstalleerd die het leven eenvoudiger maken: afstandsbediening of stembediening om de verlichting in- en uit te schakelen, de temperatuur in elke kamer te regelen, de rolluiken te openen en te sluiten bij zonsopgang en zonsondergang, automatisch koffie te zetten ’s ochtends, het peil van de regenwatertank te controleren, enz. Momenteel hou ik me bezig met de ontwikkeling van een algemeen bedieningspaneel.

En last but not least: onze zoon Matthieu (39) en zijn vriendin Lara gaan een huis bouwen. Ik heb hen geholpen met het uittekenen van de plannen en  ik ga hen de komende maanden zo veel mogelijk helpen. Eind 2021 zouden ze hun nieuwe woonst moeten kunnen betrekken.

Hou je van reizen?

Ik vind het geweldig. In mijn leven heb ik al heel wat gereisd. Ik ben geboren in Congo en heb er tot mijn 12 jaar gewoond. Verder heb ik onder meer Zuid-Afrika en Mozambique bezocht. Ik hou van de natuur. Voor mij is de natuur in Afrika het mooist. Ik heb ook een jaar in Texas gewoond.

We houden erg van berglandschappen. Al een dertigtal jaar brengen we onze vakanties door in Oostenrijk. We houden ook van Italië, Zwitserland, Zuid-Duitsland, Bretagne en Bourgondië. Allemaal bestemmingen die we met de auto kunnen bereiken, samen met onze hond.

Daniel met zijn vrouw Anne en hun hond

In de nabije toekomst zou ik het fijn vinden om de eilanden van de Stille Oceaan te ontdekken: Wallis en Futuna of de Markiezeneilanden… Ik hou van omgevingen waar je kunt afswitchen.

Wat is je bijgebleven tijdens je loopbaan?

Het feit dat een loopbaan vaak afhangt van contacten of eenvoudige details! Tijdens mijn selectiegesprek bij Olivetti, waardoor ik in de IT-wereld zou belanden, vroeg de recruiter me of ik een laserprinter had. Hij vond de afdrukkwaliteit van mijn cv uitstekend. Ik legde hem uit dat ik alleen een matrixprinter had, maar dat ik een manier had gevonden om de naalden meerdere malen te laten passeren, waardoor het aantal punten en de afdrukkwaliteit toenam. Dat was een treffer! En ik werd meteen aangenomen. 😃

Droom je ergens van?  

Dromen moet je verwezenlijken. Ik heb eerder een wens: actief blijven en een gelukkig leven blijven leiden met mijn vrouw.

Is er iets dat je zult missen?

Wat ik het meest zal missen, zijn de dagelijkse contacten en het feit te kunnen werken in een hoogtechnologisch bedrijf.

Wat zou je tegen je collega’s willen zeggen?

Ik wens hen evenveel verrijkende ervaringen bij Smals als ik heb gehad. Ons bedrijf biedt een bijzonder rijke en gevarieerde technologische omgeving, met mogelijkheden tot jobmobiliteit. Hoewel ik genoten heb van mijn eerdere banen, beleefde ik m’n beste professionele ervaringen bij Smals.


Comments are closed.