Francis Windey, gedetacheerd door Smals bij de FOD Volksgezondheid gaat het pensioen met optimisme tegemoet. “Het is alsof een nieuw leven begint.” Hij kijkt ernaar uit om nieuwe uitdagingen aan te gaan. “Ik heb altijd per project gewerkt. Als een opdracht is afgesloten, gaat een ander van start. Ik hoop dat mijn pensioen veel verwezenlijkingen met zich meebrengt, voor mij en voor de anderen.” 

Een rond de wereld reizende dokter

Francis beëindigt zijn studies geneeskunde aan de ULB in 1982. Aangezien reizen zijn passie is en hij zich graag nuttig wil maken, vertrekt hij naar Peru als freelance om patiënten in de Andesdorpen te verzorgen.

In de daarop volgende jaren wordt hij opeenvolgend aangeworven door niet-gouvernementele organisaties (NGO’s), door de Verenigde Naties, daarna door het agentschap voor samenwerking van de Belgische regering.

Hij werkt zo 13 jaar lang in het buitenland, als verantwoordelijke van basisgezondheidszorgprogramma’s: in Peru, Ecuador, Namibië, daarna in Zaïre, nu de Democratische Republiek van Congo. In deze context leidt hij projecten op meerdere vlakken: preventief, genezend en administratief.

Ik heb deelgenomen aan diverse initiatieven: netwerken van gezondheidspromotoren opzetten, financiering verkrijgen voor medische posten, vaccinatiecampagnes promoten, de voedingstoestand van de kinderen in de indianengemeenschappen evalueren, strijden tegen een tyfusepidemie… 

Francis, toen hij in Peru werkte. Hier op de hoogten van de stad Urubamba, dicht bij Cusco

De terugkeer naar België

In 1997 komt hij terug naar België, vergezeld door zijn Peruviaanse echtgenote. Bij het Algemeen Bestuur voor Ontwikkelingssamenwerking (ABOS) coördineert hij onder andere ontwikkelingsprogramma’s in het kader van de bilaterale samenwerking tussen België en Peru.

In 2000 wordt hij aangeworven door Smals en gedetacheerd bij de FOD Volksgezondheid. Hij heeft als opdracht om de gezondheidsgegevens te analyseren, in het bijzonder die van de Minimale Ziekenhuis Gegevens (MZG). Dit anoniem registratiesysteem voor administratieve, medische en verpleegkundige gegevens wordt gevoed door alle niet-psychiatrische ziekenhuizen van België. Het doel ervan is het gezondheidsbeleid te ondersteunen.

Het interesseert me erg om het technologische en het medische aspect te combineren.

Francis gebruikt het statistisch analysesysteem SAS (Statistical Analysis System) om de gegevens op te halen en te analyseren. Gedurende meerdere jaren heeft hij de atlas van pathologieën samengesteld die de MZG in beelden weergeeft.

Aan het einde van de maand oktober 2020 gaat Francis met pensioen.

Een naderend vertrek naar Peru?

Francis en zijn vrouw willen in Peru gaan wonen. Onze collega zou zijn diensten willen bieden aan een NGO en deelnemen aan basisgezondheidszorgprogramma’s. Een terugkeer naar zijn eerste beroepsactiviteiten…

Peru is een prachtig land. Ik kan er de activiteiten doen waar ik van hou: fotografie en wandelen in de bergen. En ik waardeer erg van het contact met de indianenbevolking.

Het vooruitzicht in andere streken te leven bederft hun reislust niet. Francis en zijn vrouw zouden graag Patagonië, de Markiezeneilanden en Paaseiland ontdekken.

Een onlesbare dorst naar kennis

Francis houdt van ontdekking en avontuur. Hij zou graag de hele wereld kennen, op de hoogte zijn van alle nieuwigheden.

Zijn aanpak varieert: wetenschappelijk, geschiedkundig, sociologisch, antropologisch… Hij leest veel werken over de precolombiaanse beschavingen. Hij waardeert deze kernspreuk van de Quechua’s, afstammelingen van de Inca’s:

Ama Sua (Wees geen dief), Ama Llulla (Wees geen leugenaar) y Ama Quella (Wees geen luierik).

Met zo een open en nieuwsgierige geest wachten er hem nog heel wat ontdekkingen. En de redactie feliciteert hem met die instelling. We sluiten af met enkele, lichtjes aangepaste, woorden van Georges Brassens:

Heureux qui comme Francis a fait un beau voyage,
et ne s’est pas lassé de voir cent paysages…*

* Gelukkig is degene die zoals Francis een mooie reis gemaakt heeft, en die niet genoeg kon krijgen van de honderd landschappen…

Headerfoto: Francis op reis in Peru in 2019 (Lima).

Comments are closed.