We gebruiken API’s, of Application Programming Interfaces, dagelijks wanneer we toegang hebben tot het internet. Ze maken software niet alleen makkelijker en eenvoudiger te gebruiken, maar bieden ook modulariteit en flexibiliteit, en helpen de kosten te drukken. Maar wat is een “API Economy”? Hoe kan het een troefkaart zijn en wat zijn de toekomstige ontwikkelingen? Verschillende specialisten zijn dieper ingegaan op de mogelijkheden en uitdagingen van een API Economy binnen een overheidscontext.

Praktische info

Het webinar werd georganiseerd op 25 oktober 2022 van 10u tot 12u. Het was gratis en werd gehouden in het Nederlands en het Frans. De presentaties waren breed toegankelijk en behandelden strategische, organisatorische en IT-aspecten.

  Programma

  10:00 – 10:05 : Inleiding

  Spreker: Karel Van Eeckhoutte, Division Manager, Head of ReUse Competency Center
  Organisatie: Smals

  10:05 – 10:25 : Introductie API Economy (NL)

  Spreker: Koen Vanderkimpen, IT Researcher
  Organisatie: Smals Research

  De API, als toegangsweg tot IT systemen, bestaat al tientallen jaren. Maar slechts het laatste decennium werd dit echt een belangrijke trend. Dit komt door de opkomst van de REST-technologie, die een nooit eerder geziene interoperabiliteit tussen heterogene systemen mogelijk heeft gemaakt. API’s vormen nu de hoeksteen van hergebruik in IT. Dit kan leiden tot hele ecosystemen van samenwerkende applicaties – dit noemen we de “API Economy”… Maar hoe zit dat nu voor de overheid en wat zijn de perspectieven voor de toekomst?

  10:25- 10:45 : Mogelijkheden en uitdagingen binnen een overheidscontext (NL)

  Spreker: Giselda Curvers, Adviseur Customer Experience
  Organisatie: Federale Pensioendienst

  Wat is de visie van de Federale Pensioendienst op de uitbouw van zijn dienstverleningskanalen en hoe kan een API Economy bijdragen aan een betere en bredere informatie naar de burgers toe?

  10:45 – 11:00 : Pauze

  11:00 – 11:15 : MyDigitalInspectionAssistant, efficiënter terreinwerk voor sociaal inspecteurs (NL)

  Spreker: Eric Verlinden, Adviseur generaal a.i.
  Organisatie: Rijksdienst voor Sociale Zekerheid

  De mogelijkheid voor de sociaal inspecteurs om gegevens in real time op te vragen, verhoogt de efficiëntie en kwaliteit van de controles van mensen, bedrijven of werven. Door data uit diverse bronnen te bundelen in een innovatieve mobiele toepassing MyDigitalInspectionassistant beschikt de inspecteur vandaag over een gebruiksvriendelijk instrument dat haar nut bewijst op het terrein.

  11:15 – 11:30 : GovApp, l’application mobile de notification des autorités à destination du citoyen (FR)

  Spreker: Stéphane Dereppe, Solution Architect
  Organisatie: Smals

  Les autorités peuvent désormais envoyer des messages à destination du citoyen via l’API SMIS (Short Message Integration Service). Elle offre une alternative aux SMS, coûteux et peu sûrs, tout en garantissant un meilleur service. Les messages sont transmis en utilisant GovApp, une appli mobile gratuite qui permet de recevoir des notifications officielles en toute sécurité, et qui garantit leur provenance et leur authenticité.

  11:30 – 11:50 : Vraag & Antwoord


  Comments are closed.