Ze werkt al 42 jaar bij Smals als schoonmaakster. Je hebt haar waarschijnlijk vaak in de gangen gezien, rustig stappend met een verlegen glimlach op haar gezicht. Zo discreet als ze efficiënt is. Binnenkort zal onze collega Marie Collet weer in de zon van haar geboorteland Réunion vertoeven, want het is tijd voor haar om met pensioen te gaan.

Marie, ben je blij dat je met pensioen gaat?

Ja. Ik ben opgelucht dat ik niet zo vroeg meer hoef op te staan en de stress van het openbaar vervoer kan vermijden. Hoewel ik in Evere woon, kostte het me ongeveer een uur om bij Smals aan te komen. Nu kan ik thuis mijn tijd nemen.

Wat is voor jou het pensioen?

Dat is genieten van het leven, uitrusten, doen waar je zin in hebt.

Mijn man Jean-Louis is al een jaar met pensioen. Hij zal nu niet langer alleen zijn.

Kan je je loopbaan beschrijven?

Smals was mijn eerste en laatste werkgever. Ik werd aangeworven in 1980. Eerst poetste ik de bureaus van de directeurs en het rekencenter. Daarna hielp ik de collega’s van de keuken.

Wat zijn je beste herinneringen bij ons?

Ik hou geweldige herinneringen over aan de boottocht waarvoor het personeel uitgenodigd werd op 16 juni 1989, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Smals. We voeren op de Schelde tussen Antwerpen en Vlissingen. Dat was een mooie dag, met een prettige sfeer.

Uitstap aan boord van de Flandria ter gelegenheid van 50 jaar Smals (1989)

Zijn er dingen die je gaat missen?

Ja, zeker, de dagelijkse ontmoetingen met collega’s. We vormden een kleine familie. We brachten uiteindelijk meer tijd door bij Smals dan thuis. Dat zal ik in het begin missen maar ik zal eraan moeten wennen.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Mijn man en ik zullen zes maanden per jaar op la Réunion wonen. We komen de lente en zomer doorbrengen met onze kinderen in Brussel. Gedaan met de winters in België!

Ik ben van plan elke dag te wandelen om in conditie te blijven. Ik shop ook graag!

Jean-Louis en ik willen verder Europa bezichtigen: andere hoeken van Spanje en Italië ontdekken, voor de eerste keer naar Griekenland gaan…

Op de foto: Maria op Gran Canaria.

Op la Réunion hebben we veel vrienden. We zullen zeker vaak erop uit trekken met hen!

Waarom koos je voor la Réunion om er zes maanden door te brengen?

Omdat mijn man en ik allebei oorspronkelijk van la Réunion komen. We hebben nog veel familie wonen op dit eiland in de Indische oceaan, namelijk al onze broers en zussen.

Marie en haar zoon Nicolas (vandaag 38 jaar oud) in Saint-Gilles (Réunion)

Wanneer ben je in België aangekomen?

Ik ben geboren op la Réunion en heb er tot mijn 20 jaar gewoond. Ik woonde in Saint-Philippe.

La Réunion is een Frans departement, mijn man is naar Frankrijk vertrokken voor zijn legerdienst. Hij is daarna zijn zus in België gaan bezoeken en heeft er werk gevonden. Ik ben hem dan iets later gevolgd.

Waar zullen jullie verblijven op la Réunion en in België?

We gaan ons huis in Brussel verkopen en we zullen in ons appartement in Evere wonen dat momenteel verhuurd wordt. 

Op la Réunion willen we een appartement kopen in het zuiden van het eiland, aan de kant van Saint-Joseph.

Marie is geboren en woonde in Saint Philippe. Ze zal binnenkort haar intrek nemen in Saint-Joseph.

Je hebt het erover terug te komen naar België om tijd door te brengen met je kinderen en kleinkinderen. Hoeveel zijn dat er?

We hebben een zoon en een dochter: Nicolas (38 jaar) en Emilie (33 jaar). Mijn zoon heeft twee kinderen: Robin (6 jaar) en de kleine Camille (3 jaar). Mijn dochter bevalt in augustus van een klein meisje. Mijn drie kleinkinderen zullen me wel bezig houden. Ik zal geen tijd hebben om me te vervelen.

Nicolas, de zoon van Marie, met zijn vrouw Mélanie en hun dochter Camille (3 jaar).
Robin, de zoon van Nicolas en Mélanie.
Emilie, de dochter van Marie, en haar man Ali

Hoe beschrijf je jezelf?

Ik ben zeer terughoudend, zeer verlegen, maar ik lach en babbel graag met familie.

Heb je een droom?

Niet echt.

Wat wil je nog zeggen tegen je collega’s?

Dat ze gezond blijven en hun loopbaan in goede vorm afsluiten. 


Comments are closed.