Het magazine “Data News” publiceerde onlangs zijn jaarlijkse ICT Guide. Het peilt daarin naar de IT-visie van verschillende bedrijfsleiders. Frank Robben, de gedelegeerd bestuurder van Smals, beantwoordde de vragen.

Welke impact heeft Covid-19 gehad op jullie business?

Frank Robben: De strijd tegen Covid-19 zorgde vooral voor extra opdrachten, zowel bij Smals als bij de aangesloten overheden: voor testing & tracing, de vaccinatiecampagne, economische ondersteuning… Er werd gewerkt onder zware tijdsdruk, met grote zichtbaarheid en minimale foutmarge. Gelukkig konden we bouwen op generieke basisdiensten, software-hergebruik en een globale visie op architectuur. De fundamenten zaten goed – identificatie, cryptografische diensten, het portaal MijnGezondheid. En uiteraard konden we ook rekenen op de inzet en de expertise van onze medewerkers.

Wat zijn de voornaamste doelstellingen voor 2023?

In deze onzekere tijden, met hoge inflatie en een gespannen arbeidsmarkt, moeten we meer dan ooit inzetten op ‘shared services’. Overheden kunnen nog meer samen doen, op het vlak van API’s en technische standaarden, maar ook van de organisatiestructuren. We werken aan een overkoepelende ‘enterprise architectuur’ voor de hele sociale zekerheid. Daarnaast richten we de focus nog meer op het gebruiksgemak voor de burger – bijvoorbeeld via portaalsites en mobiele apps. Zo heeft CovidSafe concreet en met succes de mogelijkheden aangetoond van een ‘digitale wallet’.

Hoe ziet u de markt voor uw bedrijf evolueren in 2023?

Er is veel werk te doen – innovatief, met hedendaagse technologie, voor maatschappelijk erg relevante ICT-projecten. Tegelijk is de ‘war of talent’ opnieuw uitgebroken op de arbeidsmarkt. Daarom blijven we volop nieuwe medewerkers aantrekken, maar we moedigen ook samenwerking buiten onze organisatie aan. We hoeven echt niet alles zelf te doen. Dankzij een gezamenlijke visie op enterprise-architectuur, hergebruik van software en shared services blijven we nieuwe zaken realiseren – snel, flexibel en zonder telkens opnieuw het wiel uit te vinden.


Comments are closed.