Omwille van de lockdown werden heel wat activiteiten on hold gezet. We moesten dus op zoek naar nieuwe routines en gewoontes. Sommigen maakten van de gelegenheid gebruik om een nieuwe hobby te ontdekken. Een van hen is Kelsey Ruys, medewerker bij de externe communicatiedienst van Smals. Ze ontdekte al snel dat ze een passie heeft voor kamerplanten.

Hoe is die klik er eigenlijk gekomen?

Ik heb altijd graag planten gezien, maar kon ze thuis nooit lang mooi houden; ze gingen snel kapot. De lockdown leek me het ideale moment om te leren hoe je planten goed verzorgt. Het tuincentrum was bovendien een van de weinige winkels die open mochten blijven. Zodoende ben ik ermee aan de slag gegaan.

Foto: Chlorophytum in een bloempot gemaakt door een Oekraïense kunstenaar; op de achtergrond: Ficus Ginseng

Wat betekent je hobby voor jou?

Ik heb een echte passie ontwikkeld voor mooie kamerplanten. Ik maak graag mijn eigen stekken. Onlangs ben ik ook begonnen met het kweken van tomatenplanten.

Vooral ongewone planten spreken me aan, onder meer luchtplanten die geen grond nodig hebben zoals Tillandsia, planten die ’s nachts dichtklappen zoals Calathea en Stromanthe, gekrulde planten zoals Albuca Spiralis, of felgekleurde exemplaren zoals Lady Valentine.

Tillandsia ‘Curly Slim’
Albuca Spiralis
Calathea
Lady Valentine
Stromanthe

Wat zijn de leuke en minder leuke kanten?

Het leukste is om te zien hoe mijn stekken evolueren en mijn planten groter worden.

Minder leuk zijn de typische winterziektes. Zo hadden sommige van mijn planten last van wolluis en spint. Ik ben er uren zoet mee geweest om ze te verzorgen. Bovendien moest ik ook al mijn andere planten controleren op infecties en de zieke planten een tijdje isoleren.

Hoeveel tijd besteed je hier per week aan?

Ik ben er toch gauw drie tot vier uur per week mee bezig. Het gaat dan vooral om bijknippen, water geven, controleren op ziektes, bevochtigen met een spray en verpotten.

Waar ben je het meeste trots op?

Mijn siernetel! Die was zo goed als dood toen ik die kreeg. Iemand had die aan mij gegeven om te kijken of er nog wat te redden viel. Het was een erg verzwakte stek, met nog maar één verlept blad aan. Deze is uitgegroeid tot een mooie grote plant met heel veel kleuren en groeit nu het snelst van allemaal!

Siernetel in november 2020: nu al 3 bladeren in plaats van één!
Siernetel in april 2021

Wat zijn je volgende projecten?

Ik heb twee projecten voor de toekomst. Momenteel is mijn tuin heel traditioneel aangelegd met een paar planten en bloemen. Die zou ik volgend jaar graag een make-over geven en laten omvormen tot een Japanse tuin, of op zijn minsteen tuin met duidelijk Aziatische invloeden. Dat belooft een werk van lange adem te worden. Ik ben nu al volop inspiratie aan het opdoen in winkels en op het internet. Alle tips zijn welkom!

Mijn tweede project mikt op de iets kortere termijn: ik wil mijn tomatenplanten, die nog volop aan het groeien zijn, met succes grootbrengen.

Evolutie van de tomatenplanten

Welk advies zou je geven aan een beginneling?

Je werk begint eigenlijk al zodra je het tuincentrum binnenstapt. Check eerst of de plant die je wilt kopen geen ziektesymptomen heeft. Haal de plant gerust uit de pot om te kijken of de wortels gezond zijn. Verpot de plant thuis naar één of twee maatjes groter zodat de wortels genoeg ruimte hebben. De potten in de winkels zijn altijd te klein en de aarde is meestal niet de meest geschikte.

Als je cactussen koopt met een bloem op, weet dan dat die er vaak opgelijmd is en dus fake is. Als je dat stoort, kun je de plant het beste van dichtbij bekijken. Je ziet de lijm dan goed hangen.

Gooi je plant niet meteen weg als die op het einde van het jaar plots slap begint te hangen. Sommige soorten gaan immers in winterslaap en komen er weer bovenop zodra het lente wordt.

Ficus Ginseng
Kweekkas
Schefflera

Comments are closed.