Sociale verkiezingen 2024 bij Smals-Egov Select

Op donderdag 16 mei 2024 vinden bij Smals-Egov Select de sociale verkiezingen 2024 plaats. Net als in 2020 zal de stemming elektronisch verlopen. Smals maakt daarvoor gebruik van de stemsoftware van Elegio.

Vragen?

Stemmen kan op 16 mei van 9 tot 12 uur en van 12.30 tot 15 uur op twee manieren:

 • op afstand, vanaf je laptop of vaste pc
 • in het fysieke stembureau in het gebouw SC van Smals, Fonsnylaan 20 te 1060 Brussel

In de aanloop naar de verkiezingen zal je verschillende communicaties ontvangen die je moet bewaren:

29/04Mail waarin je gevraagd wordt om de specifieke VPN-verbinding voor de sociale verkiezing te testen
30/04Mail van info@xytool met oproepingsbrief en code 2
15/05Mail van noreply@elegio.be met code 1
16/05Reminder verkiezingsdag

Hieronder wordt de stemprocedure kort toegelicht.

Bekijk ook het instructiefilmpje als je wil zien hoe de stemming verloopt of raadpleeg de handleiding voor meer details.

Hoe elektronisch stemmen op afstand?

Tip: stem liever in de voormiddag zodat er nog tijd genoeg is om een oplossing te zoeken bij onverwachte omstandigheden.

 1. Voor je begint, houd je de informatie klaar die je nodig hebt om te kunnen stemmen:
  • De link naar de tijdelijke VPN, specifiek voor de sociale verkiezingen, en code 1 die je ontvangen hebt per mail van noreply@elegio.be
  • Code 2: die vind je terug in je oproepingsbrief per mail van info@xytool.be. De code bestaat uit 6 cijfers en/of letters en staat bovenaan je oproepingsbrief.
 2. Als je verbonden bent via VPN met het netwerk van Smals of dat van je instelling, meld je dan af.
 3. Klik op de volgende link om de tijdelijke VPN-verbinding op te starten voor de sociale verkiezingen: https://smals.extranets.fediap.be/telesrv/vote
 4. Meld je aan met je eID of je itsme-account.
 5. Klik op de VPN-landingspagina op de link “Elegio” om de stemsoftware op te starten.
 6. Voer je code 1 en je code 2 in de hiervoor voorziene velden in en klik daarna op de knop “Login”.
 7. Doorloop de praktische informatie die op het scherm verschijnt en klik daarna op de knop “Volgende”.
 8. Ga over tot de stemming door de vakjes naar keuze te selecteren door erop te klikken. De gekozen vakjes worden rood. Om je selectie te wijzigen, klik je opnieuw op een vakje en dat wordt dan weer wit.

Wanneer de lijsten te lang zijn voor het scherm, toont Elegio een verticale schuifbalk. Hiermee kan je de volledige lijst met kandidaten doorlopen.

Als je geen kandidaten of lijst selecteert en je klikt op de knop “Volgende”, dan stem je blanco. Er wordt dan een waarschuwing getoond. Klik op “OK” om je blanco stem te bevestigen of op “Annuleren” om deze te annuleren.

Om geldig te stemmen:

 • Selecteer je ofwel een hele lijst
 • Selecteer je ofwel één of meer kandidaten van dezelfde lijst
 • Klik daarna op “Volgende
 • Na je stem te hebben uitgebracht, krijg je een overzicht van je keuzes. Klik dan op de knop “Volgende” om de procedure voort te zetten of op de knop “Terug” om je keuzes te wijzigen.
 • Klik op de knop “Verzenden” om je stem af te ronden. Je elektronisch stembiljet wordt anoniem en vercijferd aan de urne toegevoegd. Je ontvangt een bevestigingsboodschap op het scherm. Klik op “OK”.
 • Klik op de knop “Sign out” (afmelden) bovenaan rechts van de VPN-pagina om de tijdelijke VPN-verbinding af te sluiten.

Raadpleeg ook de informatie op het intranet van Smals: FAQ’s, officiële lijsten, enz. (alleen toegankelijk voor Smals-medewerkers).

Met vragen kan je vanaf 2 mei 2024 terecht bij het contactcenter Sociale Verkiezingen op het nummer 02 739 42 87, op werkdagen tussen 9 en 17 uur, of via e-mail: socialElections2024@ smals.be.  

Hoe elektronisch stemmen in het stembureau?

Als je niet van op afstand kan stemmen, kan je terecht in het stembureau in het gebouw SC van Smals: Fonsnylaan 20 te 1060 Brussel. Het fysieke stembureau bevindt zich in het Auditorium op de gelijkvloerse verdieping, lokaal SC0-619.

Vergeet zeker je oproepingsbrief en je eID niet mee te brengen naar het stembureau.

In de instructies en het filmpje al vermeld hierboven kan je zien hoe de elektronische stemprocedure verloopt. De schermen van de eigenlijke stemming zijn dezelfde voor de stemming van op afstand en de stemming in het stembureau. Alleen de aanmeldingsprocedure verschilt: in het fysieke stembureau geef je gewoon je eID af aan de voorzitter of een bijzitter die je zal zeggen in welk stemhokje je je stem kan uitbrengen.