De Safeonwebcampagne van dit jaar, die via verschillende kanalen wordt verspreid, trekt de aandacht op het beveiligen van mobiele toestellen.

Leer je smartphone goed beveiligen

Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone op zak. We gebruiken hem voor steeds meer toepassingen: om met vrienden in contact te blijven, om aankopen te doen, om films te bekijken, om te gamen of om huiswerk te maken.

  • 93% van de Vlamingen (16+) heeft een smartphone op zak en 59% heeft ook een tablet ter beschikking (IMEC, Digimeter 2021, p.24 ev.).
  • 96% van de Waalse gezinnen heet minstens één mobiel toestel ter beschikking. Dat is 4% meer dan in 2019. (Baromètre 2021 de maturité numérique des citoyens wallons, pp.4-6)

Mobile malware rukt op

Criminelen en oplichters zien hierin een grote opportuniteit. Ze ontwikkelen virussen die speciaal ontwikkeld zijn om mobile toestellen te treffen en gaan in volle aanval.

De cyberaanval die ons in 2021 de meeste zorgen baarde en die gewone internetgebruikers trof, was ongetwijfeld de verspreiding van het FLUBOT-virus. Meer dan 11000 smartphones werden in een mum van tijd besmet met dit virus omdat gebruikers achteloos een applicatie downloadden. Zo kon het virus zich ongemerkt verspreiden naar alle contacten van de slachtoffers. Een geïnfecteerd toestel stuurde soms meer dan 10 000 berichten uit. Tussen 6 en 13 september 2021 werden gemiddeld 2 miljoen berichten per dag gedetecteerd en geblokkeerd door de operatoren. (Cijfers BIPT, 2021)

OK is niet altijd OK!

Het is niet zo moeilijk om je smartphone veilig te houden. De belangrijkste manier waarop toestellen besmet raken is door het downloaden van onbetrouwbare apps. Wees daarom voorzichtig als je een e-mail of een sms’je ontvangt waarin gevraagd wordt om een app te downloaden. De kans is groot dat je via een onveilige app winkel een gevaarlijke app of zelfs een virus installeert.

Je kan je smartphone ook veilig houden door:

  • Wees altijd heel voorzichtig als je een e-mail of een sms’je ontvangt waarin gevraagd wordt om een app te downloaden. De kans is groot dat je via een minder veilige app winkel een gevaarlijke app of zelfs een virus installeert.
  • Krijg je een waarschuwing dat je een onbetrouwbare app wil installeren? Stop onmiddellijk met het installeren van de app.
  • Als je een app installeert wordt er vaak toegang gevraagd tot andere gegevens: bv. je foto’s, je contacten of je locatie. Geef enkel toestemming als dat nodig en nuttig is voor het gebruik van de app. 
  • Krijg je de vraag om updates uit te voeren? Doe het zo snel mogelijk.
Beveilig mobiele toestellen | safeonweb.be

Comments are closed.