Hij schrijft muziekcolumns onder de naam van de Romeinse keizer Tiberius. Elke week zendt hij uit op een amateurradiostation. Luc Desrousseaux, boekhouder van opleiding, heeft meer dan één pijl op zijn boog. Gedetacheerd door Smals bij de FOD Volksgezondheid is hij eind januari 2020 met pensioen gegaan. Ontmoeting met een collega die heel wat verrassingen verbergt achter zijn bescheidenheid.

Een carrière in het gezondheidsdomein

Na zijn opleiding in boekhouding start Luc Desrousseaux zijn carrière in februari 1979 bij het Fonds voor arbeidsongevallen. Enkele maanden later doet hij zijn legerdienst en wordt dan aangeworven in het ziekenhuis van Dorcas te Doornik.

Smals werft hem in september 1996 aan en stelt hem een functie bij de FOD Volksgezondheid voor. Hij controleert er de boekhoudkundige statistieken van de ziekenhuizen en beheert er ook de informaticabestellingen. In samenwerking met een extern bedrijf voert hij een nieuw inzamelingssysteem in voor statistische en boekhoudkundige data. Hij werkt vervolgens een specifiek programma uit voor het beheer van de budgetberekening van de ziekenhuizen. Dit project zal helaas stilgelegd worden.

Hij heeft zijn werk altijd graag gedaan maar is toch opgelucht nu hij met pensioen kan gaan. Minder stress, meer rust, meer tijd… het was het juiste moment.

RQC, de fluitende radio

Dankzij zijn pensioen kan Luc meer tijd investeren in een vrije radio in de regio van Moeskroen:  RQC, Radio Qui Chifel. Voor de niet-specialisten: dit betekent “de fluitende radio”. Met een handvol andere vrijwilligers presenteert hij de wekelijkse uitzending “Prog-City” die elke zaterdag van 17.00 tot 19.00 uur te horen is.

We willen de overvloed aan groepen die progressieve rock spelen doen ontdekken.

Een collectief radioprogramma in de RQC-studio, op 1 januari 2011
Columns op Facebook

Op de Facebook-pagina “Prog Censor” schrijft hij muziekreviews over progressieve rock en afgeleiden ervan. Fun fact: de twintigtal columnisten slagen erin om een albumcolumn per dag te publiceren sinds de oprichting van de pagina op 1 mei 2019. Alle columnisten hebben een Romeinse naam. Luc schrijft tussen twee en vier columns per maand onder het pseudoniem Tiberius. Hij beheert eveneens de historiseringssite Prog Censor waar de zoektocht naar oude columns gemakkelijker is.

Een tweede leven voor het Festival Prog-résiste

Tussen 2013 en 2017 hebben Luc en zijn vrienden van de vzw Alter Ego elk jaar het Festival Prog-résiste georganiseerd in Soignies. Luc verzorgde er de presentatie van de groepen en interviewde de artiesten. Hij hoopt dit evenement voor progressieve rock opnieuw leven in te blazen.

Voorstelling van het Festival Prog-Résiste 2014
Het Festival Prog-Résiste 2017: interview met Jacques de Pierpont

Een muziekliefhebber als hij speelt verbazend genoeg geen instrument. Basgitaar leren spelen staat echter nog op zijn lijstje!

Met de vrienden van Alter Ego (Août en éclats 2017)
Strips, cd, dvd en boeken in overvloed

Luc heeft meer dan 9600 cd’s. Hij heeft zijn vrije tijd gebruikt om zijn databank bij te werken en te vermijden dat hij dubbels koopt. Hij zet zijn werk verder met zijn dvd’s en boeken.

Daarna schakel ik over op de strips. Mijn partner Valérie is een stripliefhebster. Haar verzameling is indrukwekkend!

Het hart verloren in de Camargue

Valérie en Luc zijn allebei verliefd geworden op de Camargue. Ze gaan er bijna elk jaar naartoe. Ze kijken er met plezier naar de spectaculaire Camargueracen.

Die verlopen met alle respect voor de dieren. De hoorns van de stieren worden bedekt met opzetstukken. Jonge behendige mensen proberen om deze binnen de tijd te pakken te krijgen. Voor de race voeren de vrouwelijke inwoners van Arles in traditionele jurken regionale dansen uit. We staan dan ver van progressieve rock maar het is op en top plezier!


Comments are closed.