De Jogging-challenge van de provincie Henegouwen biedt een veertigtal wedstrijden per jaar aan. In maart 2020 was het seizoen nog maar net begonnen toen het werd afgebroken door de gezondheidscrisis. Om te overleven, tapt de Challenge nu uit een ander vaatje… 2021 staat in het teken van virtuele races. Onze collega Maxime Doyen, door Smals gedetacheerd bij de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, is een van de organisatoren.

Wat is jouw link met de Challenge du Hainaut?

Ik begon de Challenge te steunen toen ik 13 jaar oud was. Nu, twintig jaar later ben ik een van de vier vrijwillige bestuurders van de vzw die de Challenge elk jaar organiseert. Ik nam de fakkel over van mijn vader, Yvon Doyen, die twee decennia lang mee zijn schouders heeft gezet onder de organisatie van deze competitie.

In onze familie zijn we allemaal lopers. Toen ik als tiener met deze sport begon, volgde iedereen in mijn omgeving mijn voorbeeld: mijn vader, mijn broer en zelfs mijn moeder… Zij begon op 50-jarige leeftijd en liep enkele jaren later een marathon!

Covid even buiten beschouwing gelaten, wat is die Challenge precies?

De Challenge du Hainaut wil sport voor iedereen promoten, ontmoetingen stimuleren en de provincie onder de aandacht brengen. Van januari tot december worden er 40 joggings gehouden, waarvan de meeste worden georganiseerd door verenigingen die een goed doel steunen: kankeronderzoek, sensibilisering rond een handicap, enz.

Elk jaar schrijft een duizendtal mensen zich in voor de Challenge. Wij stellen een jaarlijks klassement op per leeftijdscategorie en geslacht. Er worden prijzen uitgereikt aan de lopers die aan de meeste wedstrijden hebben deelgenomen en aan de lopers met de beste tijden. Onze prijsuitreiking vindt plaats in december en wordt bijgewoond door 500 tot 600 mensen. Tijdens het evenement zijn allerlei drankjes en warme snacks te verkrijgen.

Men kan kiezen tussen twee afstanden: 5 of 10 km. Er wordt enkel gelopen in Henegouwen en hoofdzakelijk in de regio Centre: Estinnes (waar de Challenge vandaan komt), Binche, La Louvière maar ook de regio’s Bergen, Charleroi, Edingen, Froidchapelle of Beaumont. Aan elke race doen ongeveer 400 mensen mee. De plaatselijke organisatoren hebben prijzen voor de winnaars en organiseren ook een tombola.

Yvon en Maxime Doyen noteren de namen van de deelnemers…

en maken het eindklassement op.

Hoe hebben jullie zich aangepast aan de gezondheidscrisis?

Wij organiseren virtuele evenementen. De route wordt op voorhand bewegwijzerd. De deelnemers aan de Challenge hebben 10 dagen de tijd om de race te voltooien. Ze moeten zich houden aan de instructies: ze mogen zich niet verzamelen, ze mogen maximaal met vier personen lopen en ze moeten de gezondheidsmaatregelen respecteren. Ze registreren hun loop met de Strava-app (verbonden met hun horloge of smartphone) of met een stopwatch. Zodra de race is voltooid, zijn de resultaten zichtbaar op Strava en kunnen we ze exporteren. Degenen die deze app niet gebruiken, sturen ons hun prestaties per e-mail.

In een virtuele race worden lopers niet gerangschikt volgens hun tijd, het is de deelname die telt. Er is geen bevoorrading onderweg, er zijn geen drankstandjes en er is ook geen podium op het einde. De tombola’s konden dan weer wel blijven bestaan. Die worden uitgezonden via video. De winnaars worden via loting bepaald en kunnen hun prijs achteraf ophalen.

Wat is jouw rol in de organisatie?

Gezien mijn IT-profiel, houd ik me bezig met het hele informaticagebeuren. Ik heb de website gemoderniseerd en houd hem up-to-date. Ik werk ook mee aan het beheer van de inschrijvingen en klassementen, en aan de verwerking van e-mails.

Ik doe een oproep aan al onze sportieve collega’s. Aarzel niet om je bij ons aan te sluiten! De virtuele versie is echt de moeite waard… tot de Challenge weer in zijn oude vertrouwde vorm terug is!

Meer info: https://www.challengehainaut.be/

Header: Photo by Tara Glaser on Unsplash


Comments are closed.