Het standpunt van Yves Lahaise, projectleider
en IT-coördinator bij het RIZIV

Yves Lahaise maakt al van 2013 deel uit van het SAM-project. We kunnen dus wel zeggen dat hij het klappen van de zweep kent…
Van een initiatief van het RIZIV tot een collegiaal beheer
Het idee voor dit project kwam van een voormalig apotheker. In eerste instantie nam het RIZIV het initiatief en was de drijvende kracht erachter. Tegenwoordig wordt de authentieke bron geneesmiddelen “SAM” collectief beheerd binnen het “SAM Governance”. Dit orgaan verenigt de instanties die verantwoordelijk zijn voor geneesmiddelen: het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI), het RIZIV, de FOD Volksgezondheid, de FOD Economie en de Algemene Pharmaceutische Bond (APB). De authentieke bron SAM wordt ter beschikking gesteld via het eHealth-platform.
Van een beperkte scope tot de integratie van alle geneesmiddelen
SAM v1 stelde de verzekeringsinstellingen in staat om de verstrekking en vergoeding van dure geneesmiddelen of geneesmiddelen waarvoor voorafgaande toestemming nodig was, te controleren.
Met SAM v2 kreeg het idee vorm om alle informatie die nuttig is voor voorschrijvers op één plaats te verzamelen. In België bestaan er namelijk meerdere databanken over geneesmiddelen: die van de APB, het BCFI, het FAGG en het RIZIV.
Een kolossale uitdaging
Het te ontwikkelen systeem voor versie 2 van SAM moest een driedubbele uitdaging aangaan:
- informatie uit verschillende bronnen halen,
- rekening houden met de timing van updates zodat de informatie in de juiste tijdsketen past,
- 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar zijn, omdat voorschriften op elk moment kunnen worden gemaakt.
Smals heeft ons erg goed doorheen de verschillende databasesystemen geleid,” legt Yves Lahaise uit. Ze hielp ons bij het kiezen van een architecturaal ontwerp dat aan al onze eisen voldeed.
De bedrijfssoftware van zorgverleners doorliep een certificeringsproces dat in eerste instantie werd georganiseerd door het eHealth-platform en het RIZIV-team. We moesten ervoor zorgen dat we van de ene kant van de keten “voorschrijver – patiënt – apotheker” tot de andere kant hetzelfde product hadden.
Een continu verbeteringsproces
De authentieke bron SAM v2 wordt voortdurend verrijkt met nieuwe informatie op basis van de behoeften van de voorschrijvers en de bedrijven die hun bedrijfssoftware ontwikkelen. Het wordt op grote schaal gebruikt. Sinds 2020 zijn alle voorschrijvers verplicht om ernaar te verwijzen bij het opstellen van hun voorschriften.
De volgende uitdagingen
De integratie van de concepten van de nieuwe FHIR*-standaard betekent dat de inhoud van SAM nog verder moet worden gecodificeerd.
Stakeholders doen hun uiterste best om hun verwerkingsprocessen en de toevoeging van nuttige informatie in SAM te versnellen.
Op termijn is hun ambitie dat SAM alle producten bevat die door apotheken worden verstrekt, niet alleen geneesmiddelen maar ook voedingssupplementen, verbandmiddelen, enz.
Dankwoord
Yves Lahaise besluit:
We werden zeer goed ondersteund door het team dat verantwoordelijk is voor het project bij Smals. Ik wil graag Chain Service Manager Sélim Dahmane, Project Manager Pierre-Jean Dogné en de leden van het ontwikkelteam bedanken die vanaf het begin achter de schermen hebben gewerkt om het succes van het project te garanderen. De huidige leden van het ontwikkelteam en degenen die in het verleden hebben bijgedragen aan het project zijn Wouter Beckers (functioneel analist), Fabrice Claes (architect), Gaëtan Timmermans (ontwikkelaar), Jérôme Deborsu (ontwikkelaar), Bart Van Brusselen (functioneel analist) en Catherine Zola (ontwikkelaar).
Hieronder het SAM-projectontwikkelteam. Van links naar rechts: Jérôme Deborsu, Sélim Dahmane, Pierre-Jean Dogné, Wouter Beckers, Fabrice Claes. Afwezig op de foto: Gaëtan Timmermans, Bart Van Brusselen en Catherine Zola.

* Fast Healthcare Interoperability Resources : internationale standaard voor informatieoverdracht.
Comments are closed.