Door een authentieke bron ter beschikking te stellen voor alle geneesmiddelen die toegestaan zijn op het Belgische grondgebied, vormt het SAM v2-project een grote stap in de richting van een betere zorgkwaliteit. De bijwerking en betrouwbaarheid ervan ondersteunen het kritische proces van elektronische voorschriften. We spraken met Sélim Dahmane, Chain Service Manager, en Pierre-Jean Dogné, projectleider.

Lees ook het standpunt van Yves Lahaiseprojectleider
en IT-coördinator bij het RIZIV

Het SAM-project ontstond in 2011 met als doel om een overheidsdatabase van toegestane geneesmiddelen in België te bouwen. Mettertijd evolueerde het om te beantwoorden aan de wettelijke verplichting om het elektronisch voorschrift van geneesmiddelen te bevorderen (wet van 30/10/2018). De opdrachtgever van het project is het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV).

De eerste versie van SAM betrof enkel geneesmiddelen van type “Hoofdstuk 4”: prijzige geneesmiddelen die een speciale goedkeuring vereisen vooraleer ze geleverd en terugbetaald kunnen worden.

SAM versie 2, gestart in 2015, beantwoordt aan de wens om alle geneesmiddelen op te nemen in de database (ook de prijs- en terugbetalingsgegevens, de beschikbaarheid ervan, enz.) en zo elektronische voorschriften te ondersteunen. De eerste deployments in productie vonden plaats op 1 juli 2017. Sindsdien is er sprake van een constante evolutie, waarbij SAM v2 in 2024 nog drie keer gedeployd werd.

Hierboven: Sélim Dahmane, Chain Service Manager bij Smals

Naast het RIZIV zijn andere partners betrokken bij het beheer van deze zeer zichtbare authentieke bron: het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), de FOD Volksgezondheid, de FOD Economie, het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI) en de Algemene Pharmaceutische Bond (APB).

De belangrijkste doelstellingen van het SAM v2-project zijn:

  • Een betrouwbare en goedgekeurde authentieke bron van geneesmiddelen verschaffen.
  • Het elektronisch voorschrift door gemachtigde voorschrijvers vergemakkelijken (artsen, tandartsen, vroedvrouwen).
  • Ervoor zorgen dat de therapeutische vrijheid van voorschrijvers wordt gerespecteerd door volledige en actuele informatie te presenteren.
  • De veiligheid en kwaliteit van de gezondheidszorg verbeteren.

Om te beantwoorden aan de technische voorwaarden en de brede waaier aan behoeften, heeft Smals de toepassing SAM v1 volledig herzien.

Ons ontwikkelteam heeft de database SAM v2 ingevoerd met de batchsystemen waarmee gegevensinvoer- en uitvoer mogelijk zijn. Ze heeft een API (Application Programming Interface) uitgewerkt: een programming interface voor toepassingen waarmee andere software toegang krijgen tot de database. In samenwerking met het BCFI hebben we ook een webtoepassing ontwikkeld: het portaal “SAM Viewer” waarmee gebruikers gemakkelijk toegang krijgen tot de gegevens.

Hierboven: Pierre-Jean Dogné, projectleider bij Smals

SAM v2 is toegankelijk via het eHealth-platform. Gezien het kritische karakter van de dienst wordt SAM v2 gehost op Havana: het High-availability platform van het RIZIV.

Gegevensuitvoer gebeurt in XML-bestanden die andere toepassingen kunnen voeden of bijdragen aan reporting.

Het SAM-projectontwikkelingsteam. Van links naar rechts, bovenste rij: Sélim Dahmane, Pierre-Jean Dogné, Fabrice Claes, Wouter Beckers. Onderste rij: Jérôme Deborsu, Catherine Zola, Bart Van Brusselen. Afwezig op de foto: Gaëtan Timmermans.

De partners die betrokken zijn bij het project hebben de certificeringscriteria gedefinieerd waaraan prescriptiesoftware moet voldoen om de authentieke bron SAM v2 te kunnen gebruiken. De leveranciers van deze commerciële software hebben hun toepassingen bijgewerkt om de regeringsaanbevelingen te respecteren die te maken hebben met het gebruik van deze nieuwe authentieke bron. Sinds 2024 neemt Smals de audits voor prescriptiesoftware op zich om de conformiteit ervan te controleren in samenwerking met het RIZIV, de FOD Volksgezondheid en het eHealth-platform.

De partners van het project voeden SAM v2 met regelmatige invoermechanismen. Op deze manier integreert de authentieke bron snel nieuw geregistreerde geneesmiddelen en verwijdert het de geneesmiddelen die van de markt zijn gehaald. De artsen hebben dus altijd up-to-date gegevens voor hun voorschriften.

Het belangrijkste voordeel van SAM v2 is om informatie te bieden over de geneesmiddelen vanaf een unieke, gecentraliseerd en betrouwbare bron. Dit garandeert de conformiteit van het elektronisch voorschrift met de wettelijke verplichtingen en verbetert zo ook de kwaliteit en veiligheid van het voorschrijfproces. Het voordeel voor de voorschrijvers en patiënten is duidelijk: SAM v2 elimineert het risico om verouderde geneesmiddelen of geneesmiddelen die niet op de markt beschikbaar zijn voor te schrijven.

Ander voorbeeld van het gebruik van SAM v2 voor burgers: de toepassing “Mijn Geneesmiddelen” die het leven van patiënten vergemakkelijkt, heeft een rechtstreekse toegang tot de database SAM v2, wat de weergegeven informatie verrijkt. Lees hierover het artikel over het VIDIS-project, ook ontwikkeld door Smals.

SAM v2 wil de internationale norm FHIR (Fast Healthcare Interoperability Resources) naleven voor elektronische uitwisseling van gezondheidsgegevens. Dit zal de interoperabiliteit tussen de verschillende systemen en toepassingen voor gezondheidszorg verbeteren.

We zitten tot slot in evolutief onderhoud: er worden voortdurend verbeteringen voorzien opdat dit kritische systeem blijft beantwoorden aan de wettelijke behoeften en aan die van de partners.

Project SAM v2
Klant: RIZIV
Projectleider: Pierre-Jean Dogné
Chain Service Manager: Sélim Dahmane
Account Manager: Diane Puttaert

Lees ook het standpunt van Yves Lahaiseprojectleider
en IT-coördinator bij het RIZIV

1 2

Comments are closed.