Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering heeft Smals de opdracht gegeven om een digitaal communicatieplatform te creëren dat toegankelijk is voor drie soorten artsen: adviserend geneesheren voor ziekenfondsen, bedrijfsartsen en huisartsen. De bedoeling is om de terugkeer van arbeidsongeschikten naar het werk te vergemakkelijken. Het TRIO-platform is sinds 24 februari 2025 toegankelijk voor alle betrokkenen. Nicolas Rogge en Bertrand Parmentier, respectievelijk Chain Service Manager en Project Manager bij Smals, geven een update.
Lees ook het standpunt van Fabienne Dubois, Adviseur-generaal bij het RIZIV
en het standpunt van Diane Puttaert, Account Manager bij Smals

Waarom was zo’n platform nodig?
In het kader van hun verantwoordelijkheden op het gebied van werkhervattingstrajecten en de beoordeling van arbeidsongeschiktheid communiceerden arts-adviseurs, bedrijfsartsen en huisartsen al met elkaar om arbeidsongeschikten te monitoren.
Hierboven: Nicolas Rogge, Chain Service Manager bij Smals
Zij kunnen sinds 24 februari 2025 gebruik maken van TRIO om de dialoog en samenwerking in het proces van terugkeer naar het werk te versterken.
Deze verbeterde afstemming tussen de verschillende betrokken artsen maakt een effectievere begeleiding en opvolging van arbeidsongeschikten mogelijk. Ook de kwaliteit en het succes van werkhervattingstrajecten zullen hierdoor verbeteren.
Wat zijn de doelstellingen van TRIO?
Dit collaboratieve en beveiligde platform is ontworpen om de betrokken professionals in staat te stellen om:
- gemakkelijker en veiliger met elkaar in contact te komen,
- medische en administratieve informatie uit te wisselen,
- een “communicatiedossier voor arbeidsongeschikten” aan te maken voor elke persoon die aan een werkhervattingstraject begint.

Hierboven: Bertrand Parmentier, Project Manager bij Smals
De professionals die toegang hebben tot het TRIO-platform zijn:
- arts-adviseurs van ziekenfondsen,
- bedrijfsartsen (externe preventiediensten),
- huisartsen,
- leden van multidisciplinaire teams van de ziekenfondsen,
- coördinatoren terugkeer naar het werk,
- administratieve teams van de ziekenfondsen,
- administratieve teams van de preventiediensten.
Wat waren de respectievelijke rollen?
Het RIZIV was verantwoordelijk voor de businessanalyse, Smals voor de functionele analyse, de implementatie en de infrastructuur.
Welke oplossingen heeft Smals geïmplementeerd?
Smals identificeerde vanaf het begin de behoefte aan authentieke bronnen om de juiste mensen met elkaar in contact te brengen. De belangrijkste uitdaging was om deze verschillende bronnen te integreren. Om aan deze behoefte te voldoen en het succes van het project te garanderen, stelde Smals een incrementele[1] aanpak voor om authentieke bronnen te integreren en ontwikkelde Smals een API (Application Programming Interface). Op deze API steunt een webtoepassing waarmee alle gebruikers toegang krijgen tot het platform.
Aangezien sommige authentieke bronnen nog niet volledig aan de behoeften van het project voldeden, hebben de stakeholders aanvullende ontwikkelingen uitgevoerd om deze bronnen aan te passen en aan de behoeften van het RIZIV te beantwoorden.
TRIO implementeert ook een nieuw mechanisme dat door eHealth is ingevoerd om de bescherming van de gegevens van burgers te versterken. De gegevens worden niet langer opgeslagen onder rijksregisternummers, maar onder pseudoniemen die beschermd worden door een encryptiesleutel. Smals voerde coachingsessies uit om de stakeholders vertrouwd te maken met de concepten van pseudonimisering en het gebruik ervan in het project. We hanteerden een door Smals ontwikkelde library om het gebruik van dit mechanisme te vergemakkelijken.

Wat zijn de voordelen van het TRIO-platform?
Het belangrijkste voordeel voor gebruikers is een aanzienlijke tijdsbesparing. Ze moeten geen tijd meer besteden aan het zoeken naar de juiste te contacteren mensen om een werkhervattingstraject te starten of voort te zetten.
Ze kunnen op een veilige manier medische en administratieve informatie uitwisselen, niet alleen in het kader van een werkhervattingstraject, maar ook als onderdeel van de beoordeling van arbeidsongeschiktheid. Deze extra scope werd toegevoegd op verzoek van alle betrokkenen bij de analyses.
TRIO is dus bedoeld als een doeltreffende tool in het proces van werkhervatting, waarbij tijd van essentieel belang is, aangezien we weten dat hoe eerder een werkhervattingstraject wordt gestart, hoe groter de kans is dat de werknemer op een gezonde en duurzame manier zijn werk hervat.
Wat zijn de vooruitzichten voor toekomstige ontwikkelingen?
Met het oog op de deadlines zullen sommige functies met een lagere prioriteit, zoals archivering, op een later tijdstip worden toegevoegd. Daarnaast zijn er mogelijke verbeteringen naar voren gebracht tijdens gebruikerstests die geleidelijk zullen worden geïntegreerd in de loop van 2025.
Bovendien zal het TRIO-platform evolueren om nieuwe spelers toe te voegen, die het ecosysteem zullen verrijken en de samenwerking tussen de verschillende stakeholders zullen versterken. Dit zijn onder andere gespecialiseerde artsen en interne preventieafdelingen.
TRIO–project
Klant: RIZIV
Projectleiders: Maxime Daive en Bertrand Parmentier
Chain Service Manager: Nicolas Rogge
Account Manager: Diane Puttaert
Betrokken Smals-teams:
– eHealth (authentieke bronnen)
– Eranova (user support)
– BUCOM (user manual, presentatievideo)
– IAM Support (Identity and Access Management)
– Mandate & User Management (aanmaken van initiële user access)
Meer over het TRIO-project: https://youtu.be/Su_sysyzZmw
Lees ook het standpunt van Fabienne Dubois, Adviseur-generaal bij het RIZIV
en het standpunt van Diane Puttaert, Account Manager bij Smals
[1]Incrementeel betekent aangroeiend, toenemend. Bij een incrementeel proces lever je het eindproduct stapsgewijs op. Elk nieuw increment is een kleine toevoeging aan hetgeen er al was (bron).
Comments are closed.