Getuigenis van Katrien Dickx, businessanalist sinds april 2021

Wat was je vorige functie?

Ik werd bij Smals aangeworven in 2006 als functioneel analist. Dat was mijn eerste job.

Voor mij was de keuze duidelijk: ik wilde analist worden.

Al tijdens mijn studies aan de universiteit van Gent besefte ik dat ik graag situaties analyseer en naar oplossingen zoek. Ik was niet zozeer geïnteresseerd in de meer technische profielen zoals die van architect of ontwikkelaar.

Aan het begin van mijn loopbaan werd ik meer aangetrokken door het zoeken naar informaticaoplossingen, dus door de functie van functioneel analist. Businessanalyse sprak me toen minder aan.

Welk parcours heb je gevolgd om businessanalist te worden?

In 2018 had ik de kans om de businessanalyse van een project te doen. Ik heb interviews afgelegd in meerdere instellingen. Mijn taak bestond erin grondig te begrijpen hoe verschillende processen werken en na te denken over hoe ik ze zou kunnen verbeteren. Het was niet noodzakelijk de bedoeling om tot een informaticaoplossing te komen. Ik vond die ervaring zeer interessant.

Hetzelfde jaar kon ik via Smals een BABOK-opleiding (Business Analysis Body of Knowledge) volgen. Er werd mij voorgesteld om deel uit te maken van het team van businessanalisten. Ik heb het aanbod echter afgeslagen omdat ik een reeks lopende projecten had als functioneel analist en ik die graag wilde afronden.

Ik hield van het idee om van nul af aan te beginnen en het project tot het einde te volbrengen.

Begin 2020 was ik betrokken bij een nieuw project en had ik veel contact met een businessanalist. Door met haar te werken en te praten, kwam ik meer te weten over het werk van een businessanalist en dat beviel me.

Begin 2021 vroeg ik onze collega van loopbaanbeheer Nadine Dekoster naar de interne mobiliteitsprocedure. Na erover nagedacht te hebben, besloot ik het erop te wagen. Ik heb een interview afgelegd. Het resultaat was positief en ik werd businessanalist.

Wat vind je van deze nieuwe functie?

Ik ben enorm blij dat ik de sprong gewaagd heb! Ik betreur alleen dat ik het niet eerder gedaan heb!

Sindsdien heb ik al veel mooie projecten afgerond. En heb ik heel interessante cursussen gevolgd.

In de functie van businessanalist waardeer ik de combinatie van verschillende aspecten:

  • Ik ben erg zelfstandig, terwijl ik toch in team samenwerk.
  • Ik leer veel van de anderen.
  • Ik verander regelmatig van klant en opdracht.
  • Elke keer word ik uitgedaagd om een relatie met de klant op te bouwen, zijn situatie te begrijpen en de mogelijkheden voor verandering te overwegen.
  • Ik breid mijn kennis op korte tijd sterk uit. 

Waarin verschilt het werk van een businessanalist van dat van een functioneel analist?

Hun werkterreinen overlappen elkaar. Beiden voeren een analyse uit maar de functioneel analist gaat in het algemeen uitkomen op een informaticaoplossing. Hij gaat zeer precies nadenken over de technische aspecten.

Als businessanalist stel ik me andere vragen: hoe werkt het momenteel? Waarom? Wie is er betrokken? etc. De oplossing is niet noodzakelijk IT. Het kan strategisch, organisatorisch of iets anders zijn. Als de businessanalist een informaticaoplossing aanraadt, dan blijft die in het algemeen high level.

Aan wie zou je de functie businessanalist aanraden?

Aan de collega’s die van een uitdaging houden en graag uit hun comfortzone komen.

Ik bevind me vaak in volledig onbekende situaties, waar alles moet opgestart worden, waar alle vragen nog gesteld moeten worden.

Je moet niet bang zijn om van een blanco pagina te beginnen.

Zelf geeft het me veel voldoening om deze pagina in te vullen, de verbanden tussen de elementen te vinden en tot één geheel te komen.

Interesseert de functie van businessanalist je? We willen graag ons competentiecenter uitbreiden. Contacteer Patricia Van Daele.

1 2 3

Comments are closed.