Michael Hermens, Projectleider

Hoe voelt het om terug naar kantoor te komen?

In mijn geval gaat het niet echt over terugkomen. Ik werd aangeworven in november 2020. Telewerk is de norm sinds mijn indiensttreding bij Smals. Op 16 juni 2021 hebben mijn collega’s en ik voor het eerst op site samengewerkt. Persoonlijk vond ik het leuk. Aan het eind van de dag zijn we een glas gaan drinken om dat te vieren!”

Wanneer had je voor het laatst de collega’s van je team fysiek ontmoet?

Mijn medewerkers waren nog nooit fysiek samen geweest! De meesten van hen zijn nieuw bij Smals. Ik had hen individueel ontmoet bij hun indiensttreding, maar ze hadden elkaar nooit in levenden lijve gezien. Sinds half-juni 2021 komt het merendeel van het team, op vrijwillige basis, elke woensdag bijeen op UP-site. Er is veel ruimte in de lokalen. Er is dus geen probleem om je op je gemak te voelen en om de afstandsregels te respecteren.”

Hoe heb je de lockdown beleefd?

“Zoals iedereen: met ups en downs. In het begin zag ik eerder de voordelen: geen verplaatsing meer en het comfort van thuis te blijven. Dan, met de tijd, werd de situatie wat lastiger. Ik moest me aanpassen aan een nieuwe manier van werken en een meer permanente bureauhoek in mijn appartement inrichten. Uiteindelijk ben ik de voordelen van telewerk gaan waarderen: meer tijd voor mezelf, minder vermoeidheid door de verplaatsingen, de mogelijkheid om ’s avonds iets te doen en wat meer nachtrust te krijgen…”

Hoe zie je de balans tussen telewerken en werken op kantoor?

“Ik denk dat voltijds telewerk geen probleem is. Het is uiteraard belangrijk om beschikbaar te zijn als de klant fysiek wil vergaderen. En het is goed voor de leden van het team om elkaar af en toe op kantoor te zien om de relatie te versterken.

Uit mijn eigen ervaring blijkt dat alles kan in telewerk: wij hebben een nieuw team samengesteld, medewerkers gerekruteerd, kunnen profiteren van de kennisoverdracht en een nieuw project ontwikkeld, niet alleen binnen de gevraagde termijn, maar we bleven ook onder het voorziene budget. De Agile-methodologie zorgt ervoor dat we zeer regelmatig vergaderen. We hebben veel interactie via Teams of Skype. Het feit dat we de conversaties op kantoor niet meer horen is geen belemmering; het vergt alleen een beetje aanpassing. Als ik anderhalf jaar terugkijk, stel ik vast dat eenmaal mensen hun ritme hebben gevonden in het telewerken, ze meer ontspannen zijn, meer uitgerust, gelukkiger. Ik denk dat het aantal telewerkdagen een doorslaggevende factor zal worden bij de keuze van een werkgever.”


1 2 3 4 5 6

Comments are closed.