Sylvie Harrie, assistent Project Management Office

Hoe is alles begonnen?

Zolang ik me kan herinneren, naaide mama kleren voor ons. Ik had de naaimicrobe heel vroeg te pakken. Als tiener ging ik vaak naar haar wanneer ik andere kleren wilde hebben. Ze zei tegen me: “Leer dan maar naaien”. Dat heb ik letterlijk opgevat. Toen ik 15 jaar was, ging ik naar mijn naailes, terwijl mijn vriendinnen op zaterdag gingen winkelen of naar de bioscoop gingen. Ik heb er trouwens een diploma in. Maar ik heb te weinig ervaring en ik wil me verbeteren.

Wat doe ik graag?

Ik hou van recycleren. Ik vind het geweldig om kleding die je niet meer gebruikt of stukken stof die je van plan was weg te gooien, een nieuw leven te geven.

Waarom naai ik?

De concentratie die nodig is voor het naaien helpt me al de rest te vergeten. Zo kan ik even op adem komen. En dan is het magisch om een kledingstuk te maken van een eenvoudige stof en een idee. Ik vind het heerlijk om me in te beelden wat ik met een stof zou kunnen doen, of hoe ik een bepaald stuk zou kunnen maken.

Naaien is een nuttige ambacht. In het begin van de lockdown naaide ik veel maskers van hergebruikte stof voor eigen gebruik en voor vrienden. Naaien past zich aan aan onze behoeften, verlangens of overtuigingen. Het maakt het mogelijk stukken op maat te maken en soms zelfs geld te besparen, wanneer het bijvoorbeeld gaat om het maken van gordijnen, kussens of zelfs een trouwjurk. Maar heel vaak kost een zelfgemaakt kledingstuk meer dan wat in grote winkelketens wordt verkocht. Dit heeft te maken met de prijs van de stof en de materialen, en met de vele uren werk om een stuk te maken.

Soms naai ik weken niet en dan weer ben ik het hele weekend aan het naaien. Het hangt af van het project en het gezinsleven.

Het werk waar ik het meest fier op ben?

Een perfecto met ritssluiting in gele sweaterstof en een sweater met ritssluiting en kap in sponsstof.

Mijn volgende projecten?

Ik zou patronen willen leren maken zodat ik mijn ideeën op papier kan zetten. Ik zou ook graag een opleiding “lingerie maken” willen volgen. Voor dit alles moet ik investeren in een goede overlockmachine, een machine die de stof in één keer snijdt, naait en afwerkt.

De raad die ik zou geven aan een beginneling(e)?

Ik zou hem of haar aanraden een goede basis aan te leren zodat je de juiste handelingen onder de knie krijgt.


1 2 3 4 5 6 7

Comments are closed.