Karine Picart, projectleider, team Samenwerkingssystemen

Hoe is alles begonnen?

Ik ben in september 2018 begonnen met naaien, aangemoedigd door mijn tante die best wat ervaring heeft. Ik heb een korte cursus gevolgd om te leren werken met een naaimachine en daarna ook een paar thematische workshops: hoe maak ik een etui, een sjaal, enz.

Ik maak vaak gebruik van online tutorials. Als ik nog twijfel over hoe ik het moet doen, begeleidt mijn tante me.

Wat doe ik graag?

Ik maak graag kleren voor mijn dochter Linnéa (6 jaar). En ik naai heel wat kleren voor mijn familieleden: partner, broer, schoonmoeder, neefjes en nichtjes… Soms maak ik ook kleren voor mezelf, natuurlijk 😉.

Waarom naai ik?

Naaien is mijn antistressmiddel. Het brengt me rust en laat me stoom afblazen. Als ik naai, ga ik volledig op in mijn werk en denk ik aan niets anders.

Deze hobby past goed bij mij omdat ik ze thuis kan beoefenen. Een uur is genoeg om voort te werken aan een project: een patroon tekenen, uitknippen of in elkaar zetten. Dus, ’s avonds, zodra ik een beetje tijd heb, begin ik eraan te werken. Ik besteed er 5 tot 6 uur per week aan.

Het zeer creatieve karakter van naaien geeft voldoening om zelf iets nuttigs te doen.

Ik hou ervan dat je kan hergebruiken: iets nieuws maken met restjes stof, een pyjama omtoveren tot een nachtjapon, jeans customizen om tot een uniek exemplaar te komen, kleren herstellen of langer maken,…

Foto: Marlon de beer gekleed voor de zomer

Het werk waar ik het meest fier op ben?

Bepaalde jurken die ik voor mijn dochter heb gemaakt zijn erg mooi.

En ik heb een zekere genegenheid voor haar knuffel in de vorm van een hond.

Foto: Prunelle de teckel

Mijn volgende projecten?

Ik ga een legging en sportkleren maken voor Linnéa.

Ik heb ook een geweldig sweatshirt model gevonden dat ik voor mijn broer ga naaien…

De raad die ik zou geven aan een beginneling(e)?

Ik zou hem of haar zeggen een paar cursussen te volgen om het onder de knie te krijgen, te investeren in een goede naaimachine – waarom niet tweedehands – om genoeg mogelijkheden te hebben, en aandacht te besteden aan het kiezen van de juiste stof voor het juiste patroon.

Headerillustratie: Foto by Olesia Buyar on Unsplash


1 2 3 4 5 6 7

Comments are closed.