Brigitte Van Bouchaute, Chain Project Leader

Hoe is alles begonnen?

Toen we pas getrouwd waren, heeft mijn man mij een naaimachine gekocht (hij dacht zeker al aan zijn broeken die omgezoomd moesten worden 😉). Een vriendin van mij leerde me de basis van kleding naaien volgens een patroon. Op een dag, toen hij in een wachtkamer een patchwork aan het bewonderen was, stelde mijn man voor dat ik een cursus zou volgen bij ons in de buurt, om die techniek te leren. Sindsdien ben ik veel vooruit gegaan en ben ik veelzijdiger geworden door inspiratie te halen uit wat ik op het internet vind: uitwisselingen met andere naaisters, tutorials en diverse adviezen.

Wat doe ik graag?

Ik improviseer graag projecten zonder patroon, waarbij ik verschillende technieken combineer. Ik maak tasjes, zakjes, bekleding voor het babykorfje…

Ik ben altijd erg enthousiast om kleertjes te naaien voor mijn kleindochters Marilou (geboren in november 2019) en Rose (geboren in oktober 2020). Ik naai ook kleren voor mezelf. Zo kan ik een unieke garderobe samenstellen die bij mij past.

Waarom naai ik?

Ik hou ervan om met mijn handen bezig te zijn en een project van A tot Z uit te denken: van de stof die gekozen en gecombineerd moet worden met een patroon, tot het afgewerkte product. Het maakt mijn hoofd leeg. Naaien is een manier om jezelf en anderen een plezier te doen, terwijl je creatief bezig bent en wat tijd voor jezelf hebt.

Dankzij het naaien, en ook wel dankzij puur toeval, heb ik bij Smals een aantal heel leuke collega’s leren kennen met wie ik deze passie, en meer ook, kan delen!

De tijd die ik aan mijn hobby besteed, varieert naargelang de mogelijkheden en mijn wensen. Ik probeer regelmatig een aantal uur vrij te maken om me in mijn atelier op te sluiten. Maar ik moet toegeven dat deze hobby overweldigend kan worden. En ik besef dat ik steeds kritischer ben over commerciële kledij.

Het werk waar ik het meest fier op ben?

Ik ben heel fier op de korfbekleding die ik gemaakt heb voor Rose, mijn tweede kleindochter!

Mijn volgende projecten?

Ik zou graag opnieuw beginnen met een vriendin om lederen en stoffen tassen te maken. We zijn ermee moeten stoppen door de lockdown. Ik blijf mijn andere hobby’s beoefenen: ik verf wol en stoffen op een natuurlijke, plantaardige manier. Ik ben een paar jaar geleden ook weer begonnen met breien.

De raad die ik zou geven aan een beginneling(e)?

Waag het erop. Vandaag de dag zijn er tal van middelen om de basis te leren en zichzelf te verbeteren, in een tijd waarin Do It Yourself en verantwoord consumeren hot zijn.


1 2 3 4 5 6 7

Comments are closed.