Eind april 2020 sloot de mainframe BS2000 zijn carrière bij Smals af, na 38 jaar trouwe dienst. Zo’n loopbaan kunnen we natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Hieronder lees je meer over de mainframe, wat hij deed en waarom hij na bijna vier decennia met pensioen kon gaan.

Hoe het begon

In 1982 volgde de BS2000 een andere mainframe op: de BS… 1000, en dat was het begin van de evolutie naar meer interactiviteit in de informatica. De komst van de nieuwe generatie BS (dat staat voor Business Servers) was nodig om de evolutie van de informatica te volgen.

Er kwamen immers meer activiteiten, meer applicaties… Zo groeide ook onze business en dankzij de nieuwe mainframe kon Smals blijven doen wat het al sinds haar oprichting doet: moderne diensten leveren aan haar leden, op hoog niveau.

Wat deed de mainframe precies?

Meer activiteiten, meer applicaties, dus was een nieuw systeem noodzakelijk. Maar wat precies is zo’n mainframe? Eenvoudig gezegd: het is een soort server die toelaat om heel nauwkeurig grote transacties ‘en masse’ uit te voeren. Dat had als voordeel dat de verouderde ponskaarten vervangen werden door interactieve terminals.

Zo konden verschillende bedrijfsprocessen jarenlang rekenen op de BS2000: de mainframe stond immers in voor een veilige en betrouwbare verwerking van alle gegevens. Voorbeelden van enkele bedrijfsprocessen zijn de bijdragebons voor de ziekteverzekering, of de LaTg die in 2003 werd opgevolgd door de DmfA – de multifunctionele aangifte. Hiermee kan de werkgever de loon- en arbeidsgegevens van zijn werknemers indienen. Met die gegevens kunnen vervolgens alle instellingen van de sociale zekerheid aan de slag.

Dat zijn natuurlijk maar enkele voorbeelden. De lijst van bedrijfsprocessen gaat verder met onder andere het beheer van het pensioenkadaster voor het RIZIV, het beheer van de DIMONA- en HZIV-toepassingen … De volledige lijst van bedrijfsprocessen is helaas te lang om hier op te sommen, maar het is duidelijk dat de mainframe een essentiële rol speelde in de ontwikkeling van Smals’ business en die van haar leden.

Doordat Smals jarenlang met die mainframe werkte, had het er een internationale expertise in opgebouwd. Zelfs Fujitsu, de leverancier van de BS2000, kwam bij Smals aankloppen als ze advies over de mainframe nodig hadden!

Laatste jaren en pensioen

Zo’n mainframe biedt dus veel voordelen, maar heeft ook een belangrijk nadeel: het zijn heel ‘gesloten’ systemen. Dat wil zeggen dat een mainframe van IBM niet compatibel is met een van Philips of Fujitsu, waardoor je afhankelijk bent van één bepaalde leverancier voor, bijvoorbeeld, ondersteuning en updates.

De technologie staat uiteraard niet stil. En net zoals in 1982 BS1000 vervangen werd door de BS2000, werd eind april 2020 de mainframe vervangen door een nieuwe technologie.

De leverancier Fujitsu besloot om de technologie achter de mainframe niet langer te ondersteunen vanaf 2023. Alle ‘kennis’ die in de BS2000 opgeslagen was, moest dus tegen die tijd gemigreerd worden. Na verschillende Proof of Concepts kon de migratie in 2015 van start gaan. Het was een complexe migratie met veel uitdagingen, die toch zonder problemen kon worden afgerond.

Wat brengt de toekomst?

De BS2000-technologie werd overgezet naar moderne standaardservers van Linux. De businesscomponenten van de mainframe (de programma’s en de databanken) daarentegen bleven in de klassieke technologieën bewaard – Adabas, Cobol en Natural, voor de kenners.

Dat heeft veel voordelen: lagere kosten, meer flexibiliteit tussen servers en geen afhankelijkheid van één bepaalde leverancier (zoals dat bij de mainframe wel het geval was)… Daarnaast maken moderne technologieën het gemakkelijker om mensen met de juiste kennis te rekruteren.

De oude BS2000-mainframe
De oude BS2000-mainframe
Een moderne standaardserver van Linux

Comments are closed.